Η διατροφή των κόκκινων καναρινιών

Διατροφή

Η διατροφή των κόκκινων καναρινιών

Οποιοδήποτε καναρίνι μπορεί να πάρει κόκκινη απόχρωση με την προσθήκη πάπρικας,
καγιέν ή κόκκινου πιπεριού στη διατροφή του. Τα καναρίνια που προέρχονται από
κόκκινους γονείς, με γενετική βάση δηλαδή, χρειάζονται και μια μικρή έξωθεν βοήθεια υπό
τη μορφή της προσθήκης καροτινοειδών – κόκκινων χρωστικών ουσιών – στη διατροφή τους,
για να διατηρήσουν το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους. Τα καρότα παρ’ ότι έχουν το υψηλότερο
ποσοστό καροτίνης απ’ όλα τα καλλιεργούμενα φυτά, είναι ανίκανα από μόνα τους να
υποστηρίξουν το κόκκινο χρώμα ενός καναρινιού, αλλά συνιστούνται ως πιο κατάλληλα,
ιδίως κατά την περίοδο της πτερόρροιας. Επίσης, βοηθά ο κρόκος του αυγού και από τους
σπόρους το μίγμα πρέπει να περιέχει αυξημένα ρούπσεν, καναβούρι, βρώμη και νίζερ.
Η λύση που χρησιμοποιούν όλοι οι εκτροφείς είναι τα τεχνητά χρώματα που
προστίθενται στο νερό ή στην αυγοτροφή των πουλιών. Αυτά τα συμπληρώματα βρίσκονται
στο εμπόριο σε μορφή σκόνης ή υγρού. Ένα από αυτά είναι η χρωστική ουσία κόκκινη
καροφύλλη (Red Carophyll), που με σωστή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή δίνει τα
καλύτερα αποτελέσματα χρωματισμού στα κόκκινα καναρίνια.
Πρέπει να σημειώσουμε πως τα κόκκινα καναρίνια και οι παραλλαγές, που προέρχονται
από αυτά, παίρνουν το σταθερό τους χρωματισμό ύστερα από την πρώτη και δεύτερη
αλλαγή φτερώματος. Η μεταβολή γίνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι δύσκολο να τα
αναγνωρίσουμε. Συμβαίνει όμως μετά την αλλαγή του φτερώματος, τα πουλιά να
ξεθωριάζουν ή να χάνουν τα φτερά τους σε ακατάλληλη εποχή. Τότε θέλουν ενίσχυση με τις
χρωστικές που προαναφέρθηκαν.

Marnelakis Thodoris