Αναπνευστικό Σύστημα

ΑΣΘΜΑ

Στα ωδικά πτηνά και κυρίως στα καναρίνια το Άσμα δεν είναι παρά μια έκφραση ενός συνδρόμου με ποικίλη αιτιολογία. Σημαντικοί παράγοντες είναι:

 1. Η φυλή. Κάποιες φυλές είναι πολύ ευαίσθητες (εισαγόμενα επιλεγμένα καναρίνια). Οι ντόπιες φυλές είναι γενικά πιο ανθεκτικές.
 2. Ενδοκρινικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της επώασης ή της αλλαγής των φτερών (πτερόρροια).
 3. Χημικές ουσίες και αλλεργιογόνα.
 4. Μύκητες και Βακτήρια.
 5. Προβολή του αναπνευστικού συστήματος (τραχεία) από το άκαρι Sternostomum tracheacolum.
 6. Ιοί, όπως ο ιός της ευλογιάς.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η κλασική μορφή του άσθματος είναι χρόνια. Παρατηρούνται σπασμωδικές συσπάσεις των βρόγχων με εξίδρωση και πνευμονικό οίδημα, ακολουθούμενες από καρδιακές ανωμαλίες. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία βλέννης στην τραχεία και τους βρόγχους και η δυσπνοϊκή αναπνοή. Η αναπνοή επιταχύνεται και ακούγονται χαρακτηριστικοί σφυγμοί. Το πουλί παραμένει ακίνητο με μισόκλειστα μάτια και ανωρθωμένο πτέρωμα. Κατά την διάρκεια ασθματικού παροξυσμού, το πουλί πέφτει από τα καλάμια του κλουβιού με ανοιχτό το ράμφος και τεντωμένο το λαιμό. Σε αυτήν την κατάσταση η αναπνοή του πουλιού γίνεται θορυβώδες,με σφυρίγματα που προκαλούνται από το βλεννώδες έκκριμα στους βρόγχους. Αν ο παροξυσμός συνεχιστεί, το πουλάκι χάνει τις αισθήσεις του και πεθαίνει ασφυξία. Σε περίπτωση προσβολής από άκαρι, το πουλί ανοίγει συνεχώς το ράμφος, βήχει σπασμωδικά και προσπαθεί να απορρίψει τα ακάρεα, που γίνονται ορατά στην γλώσσα και στο στόμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ενδείκνυται η χορήγηση αντιβιοτικών ή κινολονών και αποχρεμπτικών. Μετά την θεραπεία είναι απαραίτητη η χορήγηση υδατοδιαλυτών βιταμινών. Κατά το διάστημα του παροξυσμού, πρέπει να χορηγήσουμε 1-2 σταγόνες αδρεναλίνης σε αραίωση 1/10.000 ή 2-5 σταγόνες βάμμα λομπέλιας σε 100 ml πόσιμου νερού για 1-2 μέρες. Το άσθμα που οφείλεται στα άκαρι δεν αντιμετωπίζονται.

Πηγή: Dr Κωνσταντίνος Ι. Τατσιράμος

Αναπνευστικό Σύστημα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Ειναι η προσβολή των πνευμόνων των ωδικών πουλιών απο βακτήρια ή ιούς .

Στα βακτήρια περιλαμβάνονται :

 • Η παστερέλλα
 • Η σαλμονέλα
 • Το μυκοβακτήριο
 • Τα χλαμύδια

Στους ιούς περιλαμβάνονται :

 • Ο ιός της ψευδοπανώλης
 • Ο ιός της ευλογιάς
 • Ο ιός της λοιμώδους βρογχίτιδας

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η αναπνοή είναι δύσκολη, κυρίως κοιλιακή, με ρυθμικό κτύπημα της ουράς. Παρουσιάζεται εμφανής δύσπνοιας, το ράμφος μένει ανοιχτό και πολλές φορές παίρνει ιώδες χρώμα. Μερικές φορές το κεφάλι στρέφεται προς τα πίσω, οι φτερούγες είναι ανοιχτές και το πτέρωμα ανορθωμένο. Τα μάτια είναι συνήθως κλειστά, παρουσιάζεται γενικευμένη αδυναμία, ενώ πολλές δορές παρατηρείται εκροή υγρού από την μύτη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η πνευμονία αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιωτικών, σουλφοναμιδών ή κινολόνων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν η δυσκολία στην αναπνοή συνδυαστεί με το φόβο χειρισμού, π.χ. αν πιάσουμε ένα άρρωστο πουλί με τα χέρια μας, μπορεί να επιφέρει ακαριαίο θάνατο.

Πηγή: Dr Κωνσταντίνος Ι. Τατσιράμος