Uncategorized

ΒΙΤΑΜΙΝΗ A

Έχει θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη του οπτικού συστήματος (όραση) των πουλιών, προστατεύει το επιθήλιο (δέρμα) και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα (άμυνα του οργανισμού).
Συναντάται συχνότερα σε φρέσκα λαχανικά με την μορφή προ-βιταμίνης Α, της καροτίνης, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο εντερικό βλεννογόνο με την βοήθεια του ένζυμου καροτενάση.
Σε περίπτωση αβιταμίνωσης παρατηρείται αναστολή της σωματικής ανάπτυξης, διαταραχές των επιθηλιακών ιστών, αδυναμία και απίσχναση, υπνηλία ,αταξία και ανώμαλο πτέρωμα. Η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος έχει ως συνέπεια την αύξηση των λοιμώξεων (κοκκιδιάσεις) και παρασιτώσεων (μύκητες, έλμινθες). Στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί σε θάνατο.
Τα νεαρά πουλιά, αν επιζήσουν, παρουσιάζουν ορώδες οφθαλμικό έκκριμα. Σε προχωρημένες καταστάσεις αναπτύσσεται ξηροφθαλμία.
Στα ενήλικα πουλιά παρατηρούνται συχνά λευκοκίτρινα οζίδια στην στοματική κοιλότητα, το φάρυγγα και τον οισοφάγο, ανωμαλίες στην οστεοποίηση και την αναπαραγωγή (μείωση στην γονιμότητας και της εκκολαπτικότητας).
Συνίσταται η χορήγηση ισορροπημένης τροφής για την πρόληψη της εμφάνισης αβιταμίνωσης Α. Σε περίπτωση έλλειψης, συνιστάται η χορήγηση σκευασμάτων πλουσίων σε βιταμίνη Α στο νερό.

Πηγή: Dr Κωνσταντίνος Ι. Τατσιράμος

Ασθένειες Σχετικές με την Διατροφή

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Με τον όρο βιταμίνη D αναφερόμαστε στις βιταμίνες D2 (εργοκαλσιφερόλη) και D3 (χολοκαλσιφερόλη). Παράγεται πρόδρομα στεροειδή στο δέρμα με την βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας ή βρίσκεται στην τροφή.
Ρυθμίζει την ομοιοστασία του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό (απορρόφηση από το έντερο, κατακράτηση ή αποβολή από τους νεφρούς) και ελέγχει την εναπόθεση των στοιχείων αυτών στα οστά.
Σε περίπτωση αβιταμίνωσης παρατηρούνται προβλήματα αστεοποίησης (οστεομαλακία, οστεοπόρωση και ραχιτισμός) και αναστολή της σωματικής ανάπτυξης. Οι βλάβες στο σκελετό εκδηλώνονται με αστάθεια και αταξία κατά την μετακίνηση. Τα πουλιά στηρίζονται στους ταρσούς και παρουσιάζουν πλευρική κατάκλιση. Τα πόδια, τα νύχια και το ράμφος γίνονται εύκαμπτα και τα δάκτυλα κυρτώνουν.
Στα ενήλικα πουλιά παρατηρείται παραμόρφωση του στέρνου (καρίνα), το οποίο παίρνει σχήμα S.
Οι διαταραχές στο μεταβολισμό του ασβεστίου επηρεάζουν αρνητικά και την αναπαραγωγή : μείωση αυγοπαραγωγής , αυγά λεπτοκέλυφα, μείωση της εκκολαπτικότητας.
Συχνά η αβιταμίνωση συνοδεύεται από εκτεταμένη παρασίτωση του εντέρου από έλμινθες.
Επιβάλλεται η χορήγηση ισορροπημένης τροφής για την πρόληψη της αβιταμίνωσης. Σε περίπτωση έλλειψης συνίσταται η χορήγηση σκευασμάτων πλούσιων σε βιταμίνη D, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενα πουλιά, αλλά και σε γεννήτορες πριν το ζευγάρωμα. Προληπτικά, θα πρέπει να δίνεται η απαιτούμενη προσοχή για την εξισορρόπηση της διατροφής σε ασβέστιο και φώσφορο.

Πηγή: Dr Κωνσταντίνος Ι. Τατσιράμος

Ασθένειες Σχετικές με την Διατροφή

ΑΣΒΕΣΤΙΟ (Ca)

Το ασβέστιο αποτελεί δομικό στοιχείο των οστών, είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος και συμμετέχει στο μηχανισμό της μυικής σύσπασης. Επιπρόσθετα είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του κελύφους των αυγών.
Στα οστά ανευρίσκεται υπό μορφή φωσφορικού ασβεστίου, ενώ στο κέλυφος των αυγών ως ανθρακικό ασβέστιο.
Η παραθορμόνη ρυθμίζει την εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά, πάντοτε σε συνδυασμό με την βιταμίνη D, αλλά και την συγκέντρωση φωσφόρου και μαγνησίου.
Η ελάττωση της συγκέντρωσης του ασβεστίου στο πλάσμα του αίματος (υπασβεστιαιμία) προκαλεί αύξηση της νευρομυικής διεγερσιμότητας και συμπτώματα τετανίας.
Η συνδυασμένη έλλειψη ασβεστίου και φωσφόρου προκαλεί ραχιτισμό ή οστεομαλάκυνση και στα πουλιά αναπαραγωγής μείωση στην αυγοπαραγωγή και στην εκκολαπτικότητα (λεπτοκέλυφα αυγά).
Επιπρόσθετα, παρατηρούνται ανώμαλο πτέρωμα, κυανόχρωμο δέρμα και γαστρεντερικές διαταραχές.
Επιβάλλεται η χορήγηση της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου, σε συνδυασμό με φώσφορο (σωστή αναλογία) και βιταμίνη D.

Πηγή: Dr Κωνσταντίνος Ι. Τατσιράμος