Ασθένειες του Δέρματος

ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΗ

Παρατηρείται περισσότερο σε ενήλικα καναρίνια. Εμφανίζεται συνήθως στα λέπια των ποδιών.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα πόδια αυξάνουν σε μέγεθος και γίνονται σκληρά. Η χρόνια υπερκεράτωση δημιουργεί ξηρή γάγγραινα και το πουλί μπορεί να χάσει τα πόδια του.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Αφού διαφοροποιηθεί από την ποδάγρα (που οφείλεται σε παράσιτα) απο κτηνίατρο, συνιστάται η πλύση των ποδιών με χλιαρό νερό και αφού μαλακώσουν τα λέπια να απομακρυνθούν με μικρή λαβίδα.
Αφού τα πόδια στεγνώσουν, για μια ώρα περίπου γίνεται επάλειψη με βαζελίνη (ή καλύτερα με αμυγδαλέλαιο), χωρίς αρώματα ή άλλες καλλυντικές ουσίες.

Πηγή: Dr Κωνσταντίνος Ι. Τατσιράμος

Ασθένειες του Δέρματος

ΕΥΛΟΓΙΑ ή ΔΙΦΘΕΡΟΕΥΛΟΓΙΑ

Οφείλετε στον ιό του Kikkuth. Είναι βραδείας επώασης, εμφανίζεται όλες τις εποχές του χρόνου και εκδηλώνεται με τέσσερις μορφές.

α) Δερματική Μορφή Παρατηρούνται χαρακτηριστικές αλλοιώσεις ( λευκόφαια, ερυθρόφαια, με ρωγμώδη επιφάνεια, όπως η ανθοκράμβη, σπυριά) στις γωνίες του ράμφους, στο κρανίο, στις φτερούγες, στα δάκτυλα, και γύρο από την αμάρα. Τα σπυριά πέφτουν αφού ξεραθούν, αφήνοντας μικρές ουλές. Τα σπυριά που βρίσκονται στα δάκτυλα και κοντά στο νύχι είναι δυνατό να παρασύρουν σε πτώση και τα δάκτυλα.

β) Βλεννογόνιος Μορφή (διφθερίτιδα) Παρατηρείται προσβολή του στοματικού βλεννογόνου, που φθάνει μέχρι τους βρόγχους. Εμφανίζονται ασπροκίτρινες μεμβράνες, κυρίως στη γωνία του ράμφους, πάνω ή κάτω απο την γλώσσα. στην υπερώα (ουρανίσκο), στην τραχεία και στον οισοφάγο. Οι μεμβράνες αποφράσσουν το αναπνευστικό σύστημα και δημιουργούν αναπνευστικό πρόβλημα.

γ) Μικτή Μορφή Αποτελεί συνδυασμό της δερματικής και της βλεννογονίου μορφής

δ) Φλεγμονώδες καταρροϊκή Μορφή Παρατηρείται αρχικά επιπεφυκίτιδα με δακρύρροια και ρινικό έκκριμα, όπως ακριβώς στην μολυσματική Κόρυζα. Στην συνέχεια, εμφανίζεται ημίρρευστη κιτρινωπή ουσία και οίδημα στον επιπεφυκότα και τους υποκόγχιους κόλπους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Δεν υπάρχει. Επιβάλλεται όμως η αντιμετώπιση των δευτερογένών λοιμώξεων με χορήγηση αρχικά αντιβιοτικών ή σουλφοναμιδών για 5-7 ημέρες και στην συνέχεια υδατοδιαλυτών βιταμινών για 5-7 ημέρες. Στην δερματική μορφή ενδείκνυται ο ψεκασμός των σπυριών με αντισηπτικό για 5-7 ημέρες. Ψεκασμός με αντισηπτικό για 5-7 ημέρες της στοματικής κοιλότητας συνιστάται σε βλεννογόνιο μορφή, αφού αφαιρεθούν προσεκτικά με αποστειρωμένη λαβίδα οι διφθεροειδείς μεμβράνες (για να διευκολυνθεί η αναπνοή).

Πηγή: Dr Κωνσταντίνος Ι. Τατσιράμος