Φτέρωμα

1585924

Το φτέρωμα των καναρινιών αποτελεί για μας τους εκτροφείς ενα πολύτιμο εργαλείο   που μας βοηθα να  χαρακτηρίζουμε αλλα  και να αξιολογούμε την ποιότητα  στις ράτσες  και τις διαφορες
μεταλλάξεις . Για τα πουλιά ειναι ενα εργαλείο απαραίτητο για τηνπτήση, αλλά και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στηνθερμομόνωση και αδιαβροχοποιηση του σώματος τους, καθώς και σε ορισμένα ειδη πτηνών την  ερωτοτροπία.

Δομή του φτερού.

5944284

-Τα φτερά είναι κατασκευασμένα από ένα σκληρό και εύκαμπτο υλικό που ονομάζεται “κερατίνη, είναι ακριβώς το ίδιο υλικό που είναι κατασκευασμένα το ράμφος και τα νύχια του πουλιού αλλά με διαφορετική υφή. Αποτελείται από τα εξής βασικά μέρη:
το  στέλεχος τις ακίδες και τα τριχίδια.
-Το στέλεχος είναι το λεγόμενο (Κοτσάνι) και χωρίζετε σε δυο μέρη τοκαλάμι (η ρίζα ) που είναι κοίλο (κούφιο) και το οποίο βρίσκετε μέσα στο δέμα του πουλιού και την ράχη του στελέχους όπου είναι η προέκταση του καλαμιού και σε αυτήν φύονται  τα τριχιδια με τα άγκιστρα και τα υποτριχίδια .

5649519

Τα τριχιδια φύονται κάθετα στην ράχη του στελέχους  και σχηματίζουν την επιφάνεια του φτερού. Στα τριχιδια φύονται κατά διαστήματα  υποτριχίδια από την μια πλευρα και  μικροσκοπικά άγκιστρα από την άλλη  τα οποία γαντζώνουν το ένα το άλλο έτσι ώστε να δίνουν συνοχή στην επιφάνεια του φτερού, φανταστείτε ότι τα άγκιστρα με τα υποτριχίδια λειτουργούν μεταξύ τους σαν ένα είδος (Φερμουάρ)

238434

Σχηματική απεικόνιση συνοχής της επιφάνειας του φτερού (πλέξιμο υποτριχιδίων – άγκιστρων)

Εξέταση φτερώματος

3017595

-Γενικά υπάρχουν δυο ειδη φτερώματος το μαλακό το οποίο φαίνεται σαν ποιο πλατύ και στρογγυλεμένο και το σκληρό το οποίο είναι ποιο στενό από το μαλακό και ποιο μυτερό .Με την αφη (οι ποιο εμπειροί και με την όραση) μπορουμε να ξεχωρισουμε τους δυο τύπους  το μαλακό εχει ποιο λεπτο στέλεχος  και τα τριχιδια της βάσης του φτερού (υποπτέρωμα) είναι περισσότερα και μακρύτερα από ότι το σκληρό, όταν λυγίζουμε το φτερό από μέσα προς τα έξω κρατώντας το σταθερά από το καλάμι , τότε βλέπουμε ότι δεν έχει γρήγορη επαναφορά. Το σκληρό φτερό συμπεριφέρεται αντίθετα στο λύγισμα , το στέλεχος του είναι ποιο σκληρό και χοντρό και το υποπτέρωμα σαφώς μικρότερο σε έκταση και μήκος.
Αν θέλουμε να κατατάξουμε το φτερό σε κλίμακα ως προς την σκληρότητα τότε θα χρησιμοποιήσουμε μια κλίμακα από το 1 ως το 6 . Με Νο1 το ποιο σκληρό και με Νο6 το πολύ μαλακό . Ιδανικό φτέρωμα είναι το Νο 3 (ενδιάμεσο προς το σκληρό) και το Νο 4 (ενδιάμεσο προς το μαλακό) όλοι οι εκτροφείς που εκτρέφουν καναρίνια χρώματος θα πρέπει να προσπαθούν να βγάζουν πουλιά με τέτοιο Φτέρωμα.Στην   Φώτο βλέπετε τρία διαφορετικά φτερώματα τα οποία έχω τραβήξει από το στήθος τριών διαφορετικών χιονε πουλιών το αριστερό είναι Νο2 το μεσαίο είναι Νο5 και το δεξί είναι Νο 4 ……..

τύπος του φτερού

8056376

Στη φύση, ο τύπος φτερού των πτηνών είναι μόνο χιονέ . Με τα επιλεκτικά ζευγαρώματα στην πάροδο του χρόνου πρόεκυψαν δυο νέοι τύποι τοέντονο και το μωσαϊκό.Ο τύπος χιονε  χαρακτηρίζεται από την έλλειψη της χρωστικής κατά το τελείωμα του φτερού (άκρες)  και διαφέρει από το έντονο φτερό  το οποίοείναι  εντελώς χρωματισμένο .Ο τύπος μωσαϊκό πλησιάζει σχεδόν το έντονο φτερό και βρίσκεται μόνο σε ορισμένα μέρη του σώματος όπως στους τομείς : πρόσωπο (μάσκα αρσενικό μωσαϊκό)  (φρύδια θηλυκό μωσαϊκό) ώμοι , στήθος  και γλουτοί.

7303458


ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΦΤΕΡΩΜΑΤΟΣ

3120955

Τα χρώματα των φτερών αποδίδονται τόσο από τις χρωστικές ουσίες όσο και από την παρεμβολή του φωτός  στη δομή του φτερού. Η χρωστική, που βρίσκεται στα φτερά αποτελείτε από καροτενοειδή, μελανίνες , ξανθοφύλλες και πορφυρίνες. Η μελανίνη παράγεται από μελανοκύτταρα Οι πορφυρίνες (χρωστικές κόκκινο και πράσινο) και οι ξανθοφύλλες συντίθενται από τον οργανισμό των  πουλιών  με τα καροτενοειδή που λαμβάνονται απο την τροφή.Τα καναρίνια που υποβάλλονται σε τεχνητό χρωματισμό  συχνά δείχνουν αύξηση του όγκου του ήπατος η οποία είναι ορατή μέσα από το τοίχωμα της κοιλιάς, και για το λόγο αυτό, πρέπει να τους δώσουμε ουσίες  υπατοπροφύλαξης  οι οποίες δρουν διπλά : να συμβάλλουν στο σχηματισμό της κερατίνης που είναι  απαραίτητη για την δημιουργία  του φτερώματος και να προστατεύουν το ήπαρ  . Μεταξύ των χρωστικών ουσιών  που χρησιμοποιούνται από τους εκτροφείς  για τον χρωματισμό των πτηνών  (για εκθεσιακούς σκοπούς), είναι η κανθαξανθίνη και η καροφυλλη  οι οποίες  είναι σε θέση να φθάσουν μέσω του αίματος με την μορφή κρυστάλλων και να δώσουν χρώμα στο φτέρωμα. (Το φτερό βάφεται μονό όταν αναπτύσσετε  διότι εκείνη την στιγμή αιματώνεται  οιαδήποτε χρωστική ουσία πέραν  της πλήρους ανάπτυξης του φτερού αποβαίνει ζημιογόνα για το ήπαρ).
Τα χρώματα που σχετίζονται με τη δομή των φτερών (π.χ ivory) εξαρτώνται από την μικροδομή των ακίδων και των υποτριχιδίων  τα οποία επιτρέπουν  να διαχέετε  το φως με διαφορετικούς τρόπους.

Χρωστικές ουσίες
Οι χρωστικές ουσίες διακρίνονται σε λιποχρωμικές και μελανίνικες. Οι λιποχρωμικές είναι λιποδιαλυτές και ποικίλλουν από κίτρινο έως κόκκινο μεταφέρονται απο τα λιπώδησυστατικά του αίματος. Οι μελανίνες είναι  σκούρα χρώματα που μεταφέρονται απο τις πρωτείνες που συνθέτει ο ίδιος ο οργανισμός , καθορίζουν τον σχεδιασμό και χωρίζονται στις ευμελανίνες (καφέ και μαύρο) και φαιομελανίνες (καφέ). Στο φτερό η ευμελανίνη  βρίσκεται στο κέντρο και η φαιομελανίνη  κατά μήκος της ακμής του φτερού.

3698000

5643621

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΕΛΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΜΕΛΑΝΙΝΗ

Kαροτενοειδή

4868033

Τα καροτενοειδή είναι πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α και μερικές, όπως το  καροτένιο και λυκοπένιο, είναι ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Αντίθετα, η βιταμίνη Α έχει  μια χαμηλή αντιοξειδωτική δράση . Τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτά, βρίσκονται σε σφαιρίδια λίπους και έχουν προδιάθεση  για την δημιουργία  λιπώδους ιστού , εντοπίζονται στο  υποδόριο λίπος στο δέρμα και σε γενικές γραμμές, στο λίπος της κοιλιάς  και, φυσικά, εντός των φτερών, όπου καθορίζει το χρώμα του, (λευκό,  κίτρινο, πορτοκαλί κόκκινο).
Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές ουσίες πολύ διαδεδομένες στη φύση. Τις γνωρίζουμε  ως κίτρινες και κόκκινες φυσικές χρωστικές ουσίες από τις ντομάτες, πιπεριές, καλαμπόκι, τα καρότα και το πολύχρωμο φύλλωμα των φυτών. Καροτενοειδή χρωστική έχουν, και τα καβούρια, το κρέας του σολομού, οι κρόκοι των αυγων και φυσικά αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα εδώ – τα φτερά σε πολλά είδη πουλιών.

Η λουτεΐνη το καθολικό υλικό για τη διαμόρφωση του κίτρινου λιποχρώματος

2087429

Η λουτεΐνη είναι ενα ειδος  ξανθοφύλλης  από έντονο κίτρινο χρώμα.Πειράματα που γιναν, αποκάλυψαν ότι μόνο από τη διατροφή  λουτεΐνης μια ενδογενής  κίτρινη χρωστική ουσία παρουσιάζεται φτέρωμα χωρίς την περαιτέρο ληψη καποιας ιδιαίτερης χρωστικής.
τροφιμα πλουσια σε λουτεινη ειναι: 
μπρόκολο….
κόκκινη πιπεριά…
σπανάκι…
μπιζέλια…
σέλινο…
λαχανίδα…


δώστε άφοβα στα κίτρινα καναρίνια

ΜΕΛΑΝΙΝΙΚΑ

2288050

στάδια εναπόθεσης της μελανίνης.
Τα χρώματα των καναρινιών αποκλειστικά προκαλούνται από χρωστικές ουσίες (ή την έλλειψη αυτών)!Ανάλογα με το χρώμα της μελανίνης που αποτίθεται αλλάζει το οπτικώς ορατό αποτέλεσμα (χρώμα) .Π,χ  Το Κίτρινο χρώμα βάσης  σε συνδυασμό με την καφέ μελανίνη παράγει ένα σοκολατί χρώμα. Αν συμμετέχει αντί το κίτρινο το κόκκινο  φαίνεται ένα πιο κοκκινωπό καφέ φτέρωμα.Αν το χρώμα βάσης είναι λευκό και η χρωστική είναι μαύρη μελανίνη το ορατό αποτέλεσμα είναι ένα πουλί με γκρι-μπλε χρώμα .Ο διαφορετικός χρωματισμός των καναρινιών οφείλετε στην πυκνότητα  ή τη θέση της ενσωμάτωσης των χρωστικών ουσιών (Opal).

Το μαύρο, το καφέ και τα άλλα σκούρα  χρώματα των φτερών  είναι κόκκοι μελανίνης που ονομάζονται (μελανοσώματα). Ο σχηματισμός αυτών των κόκκων μελανίνης βρίσκονται σε ορισμένες θέσεις , τα κύτταρα μελανίνης (μελανοκύτταρα).Κόκκοι μελανίνης

Οι κόκκοι  μελανίνης είναι οι φορείς της βαφής, που ονομάζουμε μελανίνη ,είναι αρχικά μικρές φυσαλίδες με εσωτερικές και εξωτερικές μεμβράνες, στις  οποίες αποτίθεται μελανίνη . Η εναπόθεση λαμβάνει χώρα βαθμιαία, έτσι ώστε οι κόκκοι μελανίνης ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης να βρίσκονται με διαφορετικές ποσότητες μελανίνης. Στο τελευταίο στάδιο, οι κόκκοι μελανίνης είναι πλήρως εμπλουτισμένοι με μελανίνη.

Τα στάδια ανάπτυξης των κόκκων  μελανίνης μπορούν να μεταβληθούν και να έχουμε μια   μετάλλαξη.


Οι εναποθέσεις της χρωστικής ανάλογα με την μετάλλαξη

7603742

Τα φτερά  δομούνται από γραμμικά διατεταγμένα το ένα πίσω από τα άλλα κύτταρα τα οποία έχουν ενσωματώσει ορατή μελανίνη. Στην φωτογραφία βλέπουμε τμημα φτερού (τριχιδιο) μεγενθυμένο κατα 1300 φορές, η εναποθεση της μελανινης ειναι τελείως διαφορετική ανάλογα με την μετάλλαξη. Απο αριστερά προς τα δεξιά Μαυρο, Ίζαμπελ, Αχάτης οπάλ.

6119519

Στα υποτριχίδια κάθε τελείωμα τμήματος κυττάρου  δημιουργεί “κόμβους” που περιέχουν αποκλειστικά μελανίνη. Η ποσότητα και πάλι αλλάξει ανάλογα την μετάλλαξη ( στην Φώτο βλέπουμε τριχιδια μεγεθυμένα κατά 1300 φόρες. Από αριστερά προς τα δεξιά:      Μαύρο – κίτρινο , Καφέ -κίτρινο , Κίτρινο έντονο  Ιζαμπέλ κίτρινο ,Αχάτης οπάλ.

6516476

Για τις περισσότερες ποικιλίες μελανινικών πουλιών  οι ανω πλευρές των φτερων  είναι πιο σκούρες από το χρώμα  των κάτω. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στα στελέχη των φτερών.καλάμια των μεγάλων φτερών μεγενθυμένα κατά 380 -, 750 – και 1.300 αντίστοιχα.
από αριστερά προς τα δεξιά: κυτταρική δομή της καρίνας φτερού καφέ πουλιού.
Τα φλοιώδη κύτταρα του στελέχους των φτερών δίνουν την εντύπωση  δέρματος φιδιού. Η εσωτερική περιοχή  των κυττάρων, ανάλογα με το χρώμα των καναρινιών είναι πολύ φωτεινότερη από οτι τα τοιχωματά τους.

Η ειδική περίπτωση του Opal

5305132

Στα κλασικά μελανινικά πουλια  τα φλοιώδη κύτταρα της άνω  πλευρας του φτερόύ  χρωματίζονται εντονότερα από τα φλοιώδη κύτταρα της κάτω πλευράς .Σε αντίθεση με τα κλασικά μελανινικά  τα οπάλ , εχουν μεγάλη συσσώρευση στικτόμορφης μελανίνης στην κάτω πλευρά του  φτερού.Αυτές η “συστάδες μελανίνης» βρίσκονται κυρίως στο φλοιό της κάτω πλευράς του φτερού και λιγότερες  στον φλοιό της άνω πλευράς. Οι χώροι μεταξύ των συστάδων μελανίνης ειναι αραιοί ή δεν βάφονται καθόλου με μελανίνη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΤΕΡΩΜΑ.

8034221

Κύστες – lumpsΟι κύστες  οφείλονται σε παραμορφώσεις του  αναπτυσσόμενου φτερού μεσα στο θύλακα κάτω από το δέρμα. Εμφανίζονται ως επιμήκη ή ωοειδή οιδήματα με εμπλέκομενα πολλά θυλάκια ή μόνο φτερά. Μπορούν να συμβούν οπουδήποτε.
Μια κύστη  συμβαίνει όταν ενα αναπτυσόμενο φτερό δεν είναι σε θέση να προεξέχει  από το δέρμα και σβωλοι αναπτύσονται  εντός του θύλακα. Καθώς το φτερό συνεχίζει να μεγαλώνει και διευρύνει την μάζα  του  ένα τυρώδης υλικό που αποτελείται από κερατίνη συσσωρεύεται.
Κύστεις φτερών μπορεί να δει κανείς σε όλα τα είδη, η υψηλότερη συχνότητα είναι σε ορισμένες φυλές των καναρινιών, Glosters, Νόργουιτς, και μπορντερ ,παρατηρείται επισης  σε μερικα είδη καναρινιών χρώματος ειναι δε ιδιαίτερα συχνές σε άτομα με χοντρό (buff) πτέρωμα. Υπάρχει γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξή τους. Κύριες  αιτίες είναι η κακή διατροφή οι τραυματισμοί οι λοιμώξεις και προπάντων η κληρονομικότητα.Μέχρι πριν από λίγα χρόνια πίστευαν ότι το σκληρό φτέρωμα   ήταν απαλλαγμένο από αυτό το πρόβλημα, αλλά δυστυχώς  μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και σε καναρίνια με αυτό το είδος φτερώματος.ΘεραπείαΗ θεραπεία ειναι μόνο χειρουργική (άμεση) ή (έμμεση) και εξαρτάτε απο το μεγεθος του οιδήματος.
Στην άμεση επέμβαση το πτηνό θα πρεπει να υποβληθεί σε χειρουργηκή τομή απομακρύνοντας το οίδημα με νυστέρι.
Στην έμμεση επέμβαση δένουμε με χειρουργίκο νήμα το  οίδημα   σφιχτά στην βάση του αποτρέποντας την αιμάτωση του σημείου με αποτελεσμα να νεκρώσει και να πέσει απο μόνο του μετα απο λίγες ημέρες. Και στις δυο περιπτώσεις ειναι απαραίτητη η χρήση αντιβιοτίκων αλοιφών

Δημ. Μώκας
Α 256 EOO
ΑL 126 FPO