Σπόροι

ΚΕΧΡΙ – ΑΣΠΟΥΡΙ

389099

Είναι σπόρος αλευρώδης και πολύ θρεπτικός. Περιέχει τόσο πολύ πρωτεΐνη όπως και το κρέας, αλλά με σταθερά αμινοξέα, τα οποία αφομοιώνονται εύκολα και δεν αφήνουν κανένα τοξικό κατάλοιπο στον οργανισμό. Πλεονεκτεί σε σύγκριση με το κανναβούρι διότι έχει λιγότερες πρωτεΐνες(12%) και λιπαρά (4,5%)
με συνέπεια να μη προκαλεί ανεπιθύμητη πάχυνση στα πουλιά

100 γραμμάρια κεχριου περιέχουν: Υδατάνθρακες: 55,8 γραμμάρια , Πρωτεΐνη: 13 γραμμάρια , Λιπαρά: 5,2 γρ , Μέταλλα: Ασβέστιο, φώσφορος

 ΚΑΝΑΒΟΥΡΙ

kanabouri web

 

 

 

 

 

 

 

Το κανναβούρι  είναι ένας πολύ θρεπτικός σπόρος ο οποίος είναι πλούσιος σε λιπαρά 35% απο τα οποία το 80% ειναι ωφέλιμα λιπαρά οξέα  όπως το λινολεικό(ω-6) και τα α-λινολενικό( ω-3) και γ-λινολενικό  γνωστό και σαν GLA .Επίσης έχει υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχει το φυσικό αντι-οξειδωτικό βιταμίνης Ε και στερόλες.

ΝΙΖΕΡ

213200

 Είναι ελαιώδης σπόρος όμοιας περιεκτικότητας
σε πρωτεΐνες και λιπαρά με εκείνη του κανναβουριού.
Υπερτερεί του κανναβουριού ως προς την περιεκτικότητα
του παλμιτικού και ελαϊκού οξέος
και μειονεκτεί ως προς το λινολενικό οξύ.
Η συμμετοχή στο τελικό μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνά 10%
για να προλαμβάνεται έτσι η ανεπιθύμητη πάχυνση..
Έχει πολύ ευχάριστη γεύση με συνέπεια να αρέσει πολύ στα πουλιά
και για αυτό συμμετέχει στη σύνθεση όλων των μιγμάτων
σε συνδιασμό βεβαίως με τα άλλα του πλεονεκτήματα.
Έχει αρκετά καλήαναλογία ασβεστίου, διεγείρει την αδενική
λειτουργία

ΡΟΥΠΣΕΝ

8846786

Είναι ελαιώδης σπόρος παράγωγο της γνωστής μας ελαικράμβης
παρόμοιας με τους ελαιώδεις σπόρους περιεκτικότητας
σε πρωτείνες και λιπαρά οξέα..
Υπερτερέί στην περιεκτικότητα ωςπρος το ελαικό οξύ
και μειονεκτεί στα υπόλοιπα..
Έχει την φήμη ότισυμβάλει στη βελτίωση του καλαηδίσματος
χωρίς βεβαίως να έχει επιβεβαιωθεί. Επιρεαζει τον χρωματισμο γιαυτο δεν χορηγηται σε καναρινια κοκκινου παραγοντα και λιποχρωμικα μωσαικα.

100 γραμαρια σπορου περιεχου: Πρωτεΐνη   25 γρ , Λίπος  35,7 γρ , Υδατάνθρακες   10,3γρ , Ινες  18,2 γρ , Σάκχαρα  6,3 γρ , Νάτριο    24,0 γρ

ΠΕΡΙΛΛΑ

7139910

Οι σπόροι περιέχουν ένα λιπαρό έλαιο (που αποτελείται από λινολεϊκό και λινολενικό οξύ), μαζί με βιταμίνες και αμινοξέα.Απαραίτητος σπόρος την εποχή της πτερόροιας οχι ομως σε ποσοστό μεγαλήτερο του 5%.

 

 

 

 

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

433028

Ο λιναρόσπορος φέρει ένα από τα μεγαλύτερα ωφέλιμα φορτία θρεπτικών ουσιών στον πλανήτη, είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα  με αυξημένο ποσοστό φυτικών ινών  που τον καθιστούν τρόφιμο κάτάλληλο για την καλη λειτουργία του εντερου. Καλό είναι να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες διότι και πολλά λιπαρά έχει(36%) και πολλές πρωτεΐνες.

 

ΚΙΑ (CHIA)

4536785

Ο ΣΟΥΠΕΡ ΣΠΟΡΟΣ
Αυτό που κάνει τους σπόρους chia τόσο συμαντικους ειναι:

Μια μερίδα του chia  (που είναι 1 κουταλιά της σούπας) περιέχει:
5 γραμμάρια ινών
3 γραμμάρια πρωτεΐνης
80 mg ασβεστίου – κάποιοι λένε ότι υπάρχει περισσότερο ασβέστιο σε σπόρους chia από το γάλα. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά μόνο αν το συγκρινουμε κατα βαρος.
6%  σε σίδηρο – το οποίο είναι περισσότερο από ότι   1 φλιτζάνι σπανάκι
3100 mg των ωμέγα-3 –  η οποία είναι περισσότερο από 3 ουγιές σολομού.

Περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μούρα – αυτό μετριέται γραμμάριο ανά γραμμάριο
Περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο απο οτι ο λιναροσπορος.
Chia σπόροι απορροφούν έως περίπου 10 φορές το βάρος του σε νερό σχηματίζοντας ένα είδος gel γύρω από κάθε σπόρο. Δεδομένου ότι διατηρεί τόσο πολύ νερό, chia βοηθά να  διατηρεί την ισορροπία των ηλεκτρολυτών .

ΚΑΜΕΛΙΝΑ

4367172

Αυτό το φυτό καλλιεργείται ως καλλιέργεια ελαιούχων σπόρων, κυρίως στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.
Σπόρος με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξεα αλλα κυρίως  πάρα πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε  (110 mg τα 100 γρ εχει το λαδι καμελίνας) αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο το σιτέλαιο εχει μεγαλύτερη και τα ηλιελαιο,καρδαμελαιο αλλες δύο σημαντικές πηγές έχουν λιγότερο απο την μισή

 

ΦΟΝΙΟΠΑΝΤΥ (Foniopaddy)

7340281

 

Foniopaddy (ή Fonio Paddy) είναι ένας σπόρος γρασιδιού, που καλλιεργείτε στην Ουγκάντα​​. Το Foniopaddy αναφέρεται να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της κοκκιδίωσης στα πτηνά. Κατά τη διάρκεια μελετών σε πτηνά, υπό κτηνιατρική παρακολούθηση και ηταν γνωστό ότι έχουν κοκκιδίωσης ,τράφηκαν με Foniopaddy για μια εβδομάδα. Περιττώματά τους μελετήθηκαν μετά την εβδομάδα και τα κοκκιδια δεν μπορούσαν πλέον να ανιχνευθούν.

Το Foniopaddy είναι ένα σχετικά πρόσφατο προϊόν στην αγορά της ευρώπης, και  κερδίζει ταχέως δημοτικότητα  στους κατόχους  πτηνών.